Het bedrukken van promotionele artikelen, zoals bijvoorbeeld relatiegeschenken en gifts is zeer gebruikelijk. Dit komt omdat het bedrukken van relatiegeschenken met uw bedrijfsnaam, logo en/of slogan zorgt voor een hogere naamsbekendheid. Maar, welke druktechnieken zijn er eigenlijk?
Er zijn verschillende bedrukkingsmogelijkheden voor relatiegeschenken, zodat bijna alle soorten relatiegeschenken kunnen worden bedrukt. Hieronder lichten we de meest gebruikte druktechnieken toe.
Relatiegeschenken bedrukken? Dat kan met de volgende bedrukkingsmogelijkheden:
Borduren
Borduren geeft een luxe uitstraling, maar is minder geschikt voor lichte en waterdichte stoffen. Daarnaast is er om te borduren ruimte nodig om ”in te spannen”. Dat kan bijvoorbeeld niet op de borstzak van een overhemd. Borduren is wel mogelijk op kleding van textiel en katoen, of kleding waar enige ‘rek’ in zit.
Lasergravure
Een druktechniek die perfect is voor technische weefsels. Met een computergestuurde laser kunnen producten zonder risico op beschadiging tot in de kleinste details worden gegraveerd. Deze druktechniek kan alleen worden toegepast op synthetische weefsels en heeft de mogelijkheid om over naden te bedrukken.
Tampondruk
Een van de meest bekende druktechnieken is toch wel de tampondruk. Zowel ronde als vlakke en holle relatiegeschenken kunnen met de tampondruk tot in detail worden bedrukt. Tampondruk gaat zo in zijn werk: door middel van het belichten van een cliché (een metalen plaatje met kunststof coating), wordt het ontwerp op film leesbaar gemaakt in het cliché. Dan wordt er een rakel met inkt overheen geplaatst waardoor het cliché gevuld wordt met inkt. De tampon wordt op het cliché geperst en neemt de inkt op.
Zeefdruk
Naast de tampondruk is de zeefdruk een van de meestgebruikte vormen van bedrukken. Bij zeefdruk wordt een met polyester of gaas voorgespannen zeefdruk ‘ramen’ ingestreken met een lichtgevoelige laag. Door middel van een film en belichting wordt een drukbeeld aangebracht in het drukraam. De zeefdruk is een zeer populaire vorm van bedrukken, omdat het toegepast kan worden op veel materialen. Vooral voor het bedrukken van textiel- en kledingproducten is de zeefdruk echt een uitkomst. Een mooi resultaat is met het gebruik van de zeefdruk gegarandeerd.
Doming
Laat u uw product bedrukken met doming, dan kiest u voor duurzaam en opvallend. Ideaal voor personalisatie van uw producten. Domingprint is krasvast en bestand tegen verkleuring. Een ideale bedrukkingsmethode voor veelgebruikte producten. Dit komt omdat de domingsticker voorzien is van een transparante harslaag.
Transferdruk
De transferdruk wordt vooral gebruikt bij textielbedrukking. Met inkt wordt de kleur in spiegelbeeld op een vel papier aangebracht. Nadat het vel op een polyesterstof is gelegd, worden deze onder druk en hitte samengesmolten. Transferdruk is geschikt om meerdere logo’s en PMS-kleuren mee te laten bedrukken.
Embossing
Een minder gebruikte druktechniek, maar zeker niet de minste. Een embossing geeft een opvallend 3D-effect aan uw producten. Embossing is geschikt voor waterdichte kleding maar niet voor de kleur wit. Voor embossing wordt er gebruik gemaakt van een vorm die hard op een product wordt gedrukt. Op de foto is een drukmachine te zien. Aan de onderkant van de pers zit een gouden plaatje met de vorm van de gewenste bedrukking. Dit plaatje wordt dus hard tegen het te bedrukken product gedrukt, met een prachtig resultaat!
Sublimatie
Sublimatie maakt gebruik van een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase. Sublimatie wordt gebruikt om een print als het ware “in te bakken” in de oppervlakte van het materiaal zelf. Hiervoor wordt hittegevoelige inkt gebruikt, welke zich vermengt met het (speciaal gecoate) materiaaloppervlak. Het resultaat is een heldere, levendige full-colour print die kras- en wasbestendig is. Sublimatie kan alleen worden toegepast op polyester items, mokken en witte of lichte kleuren.
Voor het bedrukken van mokken zijn er specifieke druktechnieken
UV High Gloss
Dit is een soort zeefdruktechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van UV inkten. Dit levert heldere kleuren en een kwalitatief hoogwaardige druk op. Een beperking hierbij is dat het niet toepasbaar is op elke positie.
Glass
Weer een zeefdruktechniek voor alle glasproducten. De techniek maakt de druk vaatwasbestendig, maar er wordt wel aanbevolen om de artikelen met de hand af te wassen.
Sublimatieprint
Sublimatie maakt gebruik van een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase. Voor bedrukking van materialen of producten, wordt sublimatie gebruikt om een print als het ware “in te bakken” in de oppervlakte van het materiaal zelf.
Ceramic inprint
Een directe zeefdruk die zorgt voor een vaatwas-proof product en een krasbestendige decoratie. Deze druk is mogelijk op alle keramiek en porseleinen producten. Helaas zijn voor deze druk de kleuren cyaan en magenta geen optie.
Wilt u weten welk van deze druktechnieken het best bij uw relatiegeschenk past? Neemt dan contact met ons op voor de mogelijkheden!