Maandag 24 mei zijn wij niet geopend i.v.m. 2e pinksterdag. Dinsdag 25 mei staan we weer voor je klaar!

sales@cow.nl

+31 (0)38 - 203 8300

Online shoppen? Hier moet je op letten!

Online shoppen? Hier moet je op letten!

Online shoppen? Hier moet je op letten!

Een powerbank, een telefoonhoesje, een speaker… Dit soort producten worden ontzettend vaak aangekocht op goedkope, Chinese webshops. Logisch, want het is veel goedkoper en daarom aantrekkelijker. Maar loont het online shoppen buiten Europa ook echt? Als je kijkt naar de risico’s die hangen aan het shoppen bij niet-Europese webshops, zou je denken van niet. “Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook echt,” stelt staatssecretaris van Economische zaken en Klimaat Mona Keijzer.

“Dat prijsverschil komt doordat Europese importeurs voorzien zijn van testrapporten en een technisch dossier. En die kosten tijd en geld. In China daarentegen, worden producten geproduceerd met goedkoop materiaal en schadelijke stoffen. Daarnaast vindt daar nog altijd kinderarbeid plaats en worden er geen btw en invoerrechten geheven,” legt Lex van den Bosch, directeur van the COW company, uit. Het is belangrijk dat de consument zich wel bewust is van de risico’s én van zijn eigen verantwoordelijkheid hierin. Op het gebied van kwaliteit, veiligheid en de rechten van de consument laten deze webshops nog wel eens te wensen over.

Ook in het NPO 3 programma Zondag Met Lubach heeft presentator Arjen Lubach aandacht voor de gevaren van goedkope producten uit Chinese webshops. In de aflevering van zondag 1 december 2019 was onder meer te zien hoe brandgevaarlijk een elektrisch apparaat, afkomstig van zo’n webshop, kan zijn.

Is het mogelijk om wel online te shoppen op websites buiten Europa, zonder deze risico’s? Mogelijk is het zeker. Van den Bosch legt uit: “Voor de consument is het lastig te beoordelen of een product aan de kwaliteitseisen en de wet- en regelgeving voldoet. Maar daag de leverancier eens uit en vraag hiernaar, of vraag testrapporten op. Een goede leverancier heeft dit allemaal op orde.”

Hierom kun je beter online shoppen bij Europese webwinkels:

  • je kunt ervan uitgaan dat de producten voldoen aan de Europese wet- en regelgeving;
  • je minimaliseert verstikkings- en brandgevaar;
  • je hebt meer rechten als consument, zoals garantie en retourrecht;
  • je hebt een aanspreekpunt bij klachten over het product;
  • je stimuleert de Europese economie.

Meer weten over de risico’s van online shoppen buiten Europa? Het ministerie van Economische zaken en Klimaat heeft een landelijke campagne gelanceerd, waarbij duidelijk wordt wat de risico’s precies zijn en hoe je ze minimaliseert. Kijk op laatjenietinpakken.nl.

Geschenken

Direct contact

T: +31 (0)38 - 203 8300
E: sales@cow.nl

Offerte nodig?